Extract de Pelin (Artemisia absinthium) (plante medicinale)

Ce este pelinul?

Pelinul (Artemisia absinthium) este o planta perena, aromatica, cu gust amar care apartine familiei Asteraceae sau Compositae. Pelinul este o planta originara din Europa, Africa si Asia. 

Ce contine extractul de pelin?

Compusii bioactivi prezenti in extractul de pelin sunt:
- acetilene 
- acid ascorbic (vitamina C)
- azulene (chamazulen, dihidrochamazulen, bisabolen, camphene, cadinene, sabinene, trans-sabinilacetat, phelandrene, pinene si altele)
- carotenoide
- flavonoide (quercitin 3-glucozid, quercitin 3-ramnoglucozid, spinacetin 3-glucozid, spinacetin 3-ramnoglucozid si altele)
- lignine (diayangambin si epiyangambin)
- acizi fenolici (p-hidroxifenilacetic, p-cumaric, clorogenic, protocatecuic, vanilic, siringic si altii)
- taninuri
- tuyona si izotujona
- lactone sesquiterpenice (absintin, artabsin, anabsintin, artemetin, artemisinin, arabsin, artabin, artabsinolides, artemolin, matricin, izoabsinth si altele)

Care sunt beneficiile si utilizarile pelinului?

Artemisinina, un compus din pelin, poate inhiba P. falciparum

Malaria este o boala grava cauzata de un parazit care se transmite prin muscatura tantarilor infectati. Artemisinina este un extract izolat din planta Artemisia annua sau pelin dulce.
Artemisinina este un medicament pe baza de plante ce este cunoscut pentru reducerea numarului de paraziti din sangele pacientilor cu malarie. Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda terapiile combinate pe baza de artemisinina ca tratament de prima linie pentru malaria necomplicata cu P. falciparum.

Poate avea efect anticancerigen
Potrivit unor studii recente, artemisinina poate avea efect inhibitor in ceea ce priveste proliferarea celulelor cancerului de san. 

Poate avea efecte pozitive in parazitoze

Pelinul este folosit traditional pentru a elimina viermii intestinali, inclusiv oxiuri, viermi rotunzi si tenii. 
Un studiu* unor viermi intestinali.

Poate atenua simptomele inflamatorii de la nivelul tractului digestiv

Studiile* sugereaza ca pelinul poate avea efecte antiinflamatorii la nivelul intestinului. In plus, rezultatele indica faptul ca pelinul are efecte pozitive asupra starii de spirit si a calitatii vietii la persoanele care sufera de boli inflamatorii intestinale.

Poate avea proprietati antimicrobiene si antifungice

Studiile* in vitro au aratat ca uleiurile esentiale de pelin au activitate antimicrobiana. Cercetarile publicate in Journal of Agricultural and Food Chemistry sugereaza ca uleiul de pelin prezinta un spectru larg de activitate antimicrobiana impotriva mai multor tulpini bacteriene, inclusiv E. coli si salmonella.


Poate atenua simptomele din SIBO (suprapopularea bacteriana a intestinului subtire)

Studiile* arata ca preparatele fitoterapice din plante precum ceaiul de pelin sau capsulele sunt eficiente in combaterea simptomelor SIBO.

Care sunt posibilele reactii adverse ale pelinului?

Pelinul nu este destinat administrarii pe termen lung. Asigurati-va ca nu depasiti dozele recomandate, deoarece consumul excesiv ar putea fi foarte toxic. 
FDA listeaza pelinul nesigur pentru uz intern din cauza toxicitatii uleiului de tuyona. Cu toate acestea, este considerat a fi sigur atunci cand este administrat pe cale orala in cantitatile intalnite in mod obisnuit in alimente si bauturi, atata timp cat aceste produse nu contin tuyona.
Utilizarea pelinului mai mult de patru saptamani sau in doze mai mari decat cele recomandate poate duce la greata, varsaturi, neliniste, insomnie, vertij, tremor si convulsii.
Nu administrati pelin daca sunteti insarcinata sau alaptati. Au fost documentate efecte abortive si emenagoge ale pelinului.
Daca sunteti alergic la ambrozie si la alte plante din familia Asteraceae/Compositae, atunci pelinul poate provoca o reactie alergica.
Daca aveti porfirie, tuyona prezenta in uleiul de pelin ar putea creste productia de substante chimice numite porfirine.
Daca aveti epilepsie sau orice alta tulburare convulsiva, discutati cu medicul dumneavoastra inainte de a utiliza aceasta planta. Tuyona din pelin provoaca convulsii, in special la persoanele care au tendinta la convulsii.
Pelinul nu este recomandat persoanelor cu afectiuni renale. Uleiul poate provoca insuficienta renala. Daca aveti probleme cu rinichii, nu administrati pelin inainte de a discuta cu medicul dumneavoastra.
Nu este recomandat sa folositi uleiul esential in aromoterapie, deoarece contine o cantitate mare de tuyona, care este o neurotoxina.

 

* Bibliografie:

Annie Priece, Wormwood: The Parasite-Killing, Cancer-Fighting Super Herb, Dr. Axe official website

Autor: Farmacist Marza Andreea Simona


Pagina actualizata la data de: 06-09-2023

Produse care contin Extract de Pelin (Artemisia absinthium)

Non-farma (1)
Adauga in lista de produse favorite

Acest produs face parte din campania Elite si beneficiaza de TRANSPORT GRATUIT* la Pachetomat

*vezi detalii
Produs in Romania
COD: 5LASUTA
BiSeptol cu artemisinina si chinina Zn si D3, 30 comprimate, Dacia Plant

BiSeptol cu artemisinina si chinina Zn si D3, 30 comprimate,...

(8)

Vezi Politica de confidentialitate date personale